keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Hirven sydän




Joskus käy niinkin hyvä tuuri, että raaka-aineena on hirven sydäntä. Tässä kannattaa aloittaa leikkaamalla sydän neljään osaan ja huuhdella sydän ja erityisesti sen ontelot hyvin. Anna palojen olla kylmässä vedessä yhden yön yli. 


Laita sydämenpalat kiehumaan ja kuori vaahtoa pois ensimmäinen vartti (tai niin kauan, kuin vaahtoa muodostuu). Lisää kattilaan 5 ruokalusikkallista suolaa, 10 mustapippuria sekä kolme laakerinlehteä. Anna kiehua 2,5 tuntia. Nosta kattila jäähtymään tunniksi. Viipaloi sydämmestä ohuita viipaleita. Asettele tarjolle ja nauti :op

Ainekset:
1 kpl hirven sydän
5 rkl merisuolaa
10 kpl mustapippuria
3 kpl laakerin lehteä


Tarjoiluehdotus
8 kpl ruisleipää
80 g voita
80 g piparjuurituorejuustoa
80 g punaherukkahyytelöä

1. Leikkaa sydän neljään osaan ja huuhtele ontelot hyvin. Anna palojen olla kylmässä vedessä yhden yön yli.

2. Laita sydämen palat kiehumaan.

3. Kuori vaahtoa pois ensimmäinen vartti (tai niin kauan, kuin vaahtoa muodostuu).

4. Lisää kattilaan 5 ruokalusikkallista suolaa, 10 mustapippuria sekä kolme laakerinlehteä. Anna kiehua 2,5 tuntia.

5. Nosta kattila jäähtymään tunniksi. Viipaloi sydämmestä ohuita viipaleita. 

6. Pakkaa osa vaikka muovirasiaan jemmaan.

7. Asettele tarjolle ja nauti :op

alkuperäinen resepti:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/275231/Hirven%20sydän/

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Hirven kieltä


Hirven kieltä

Tällä kertaa sai vähän harvinaisempaa raaka-ainetta valmistettavaksi. Hirven kielen valmistamiseen kannattaa varata pari päivää aikaa. Huuhtele kieli hyvin ja anna sen olla kylmässä vedessä yhden yön yli. Huuhtele kieli ja laita kattilaan kiehumaan. Sirottele mukaan merisuolakiteitä noin 4  teelusikallista. Tiputa mukaan vielä 8 mustapippuria ja oksa timjamia. Kerää muodostunut vaahto pois. Vaahtoa muodostuu noin ensimmäisen vartin aikana. Lisää kolme valkosipulin kynttä, ja yksi sipuli. 

Kun kieli on kiehunut 3,5 tuntia, nosta kattila jäähtymään noin puoleksi tunniksi. Nosta kieli leikkuulaudalle ja kuori nahka mahdollisimman nopeasti. Nahka irtoaa kevyesti repimällä. Avusta tarvittaessa veitsellä. Viipaloi kieli noin puolen sentin paksuisiksi paloiksi ja laita jääkaappiin olentumaan yön yli.

Asettele tarjolle ja nauti :oP

Ainekset:
1 kpl Hirven kieli
4 ruokalusikallista merisuolaa
8 kpl mustapippuria
1 kpl laakerin lehti
3 kpl valkosipulin kynttä
1 kpl sipulia

Tarjoiluehdotuksena:
4 kpl ruisleipää
40 g voita
16 kpl viipaletta hirven kieltä
40 g piparjuurimajoneesia
40 g punaherukkahyytelöä

1. Huuhtele kieli hyvin ja anna sen olla kylmässä vedessä yhden yön yli.

2. Huuhtele kieli ja laita kattilaan kiehumaan. Sirottele mukaan merisuolakiteitä noin 4  teelusikallista. Tiputa mukaan vielä 8 mustapippuria ja laakerin lehti.

3. Kerää muodostunut vaahto pois. Vaahtoa muodostuu noin ensimmäisen vartin aikana. Lisää kolme valkosipulin kynttä, ja yksi sipuli. 

4. Kun kieli on kiehunut 3,5 tuntia, nosta kattila jäähtymään noin puoleksi tunniksi. Nosta kieli leikkuulaudalle ja kuori nahka mahdollisimman nopeasti.

5. Nahka irtoaa kevyesti repimällä. Avusta tarvittaessa veitsellä. Viipaloi kieli noin puolen sentin paksuisiksi paloiksi ja laita jääkaappiin olentumaan yön yli.

6. Asettele tarjolle ja nauti :oP

alkuperäinen resepti: http://www.martat.fi/ruoka/ruokanurkka/2012-12-10-22-26-42hirven-kieli/