maanantai 13. huhtikuuta 2020

Karjalanpiirakat (isoja 14 kpl tai pieniä 20 kpl) 2h 30 minuuttia

Karjalanpiirakat (isoja 14 kpl tai pieniä 20 kpl) 2h 30 minuuttia

Mikäs sopisi paremmin pääsiäiseen kuin munavoi. Sen alle vain pitää leipoa karjalanpiirakoita, tai meidän tapauksessa tehtiin coctail-piirakoita. Niitä kun on helppo ottaa suupalaksi.

Aloita keittämällä riisipuuro. Luonnollisesti karjalanpiirakat syntyvät riisipuuron jämistä, mutta meillä ei ainakaan tähän päivään mennessä ole riisipuurosta jäänyt mitään piirakoihin. Helpoiten teet riisin höyrykattilassa. Laita höyrykattilan alaosaan ainakin puoli litraa vettä, joka lämmittää höyryn avulla yläosan. Yläosaan 2,5 dl vettä ja 2 dl puuroriisiä. Anna kiehua 10 minuuttia. Lisää joukkoon 7,5 dl maitoa ja kiehuta hämmennellen 30 minuutta. Ota kattila pois liedeltä ja anna puuron hautua vielä 10 minuuttia. Jäähdytä puuro.

Kaada kulhoon 1,5 dl kylmää vettä. Mittaa 3/4 tl suolaa, 3 dl ruisjauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja desimittaan ja sekoita veden joukkoon.Vaivaa sileäksi ja kiinteäksi.

Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kauli taikinasta noin 0,5 cm paksuinen levy. Painele taikinasta juomalasilla kakkaroita. Kaulitse tai laita pastakoneen läpi kakkarat ja tee niistä ohuita ja soikeita kuoria.

Laita uuni lämpenemään 275'c. Sekoita riisipuuron joukkoon 1 kpl raaka kananmuna. Aseta kuori pöydälle ja laita keskelle 1 rkl täytettä. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja aloita rypytys. Aseta piirakat uunipellille. Paista 15 minuuttia 275'c:ssa. Sulata 40 g voita 15 sekuntia mikrossa. Lisää joukkoon 2rkl vettä. Voitele pullasudin avulla piirakat. Lado piirakat vuokaan ja peitä leivinpaperilla ja pyyhkeellä.

Pilko 2 kananmunaa munaleikkurilla pieniksi paloiksi. Sekoita kulhossa 150g margariiniin tai voihin. Asettele tarjolle ja nauti :oP

Ainekset:

Täyte:
2,5 dl vettä
2 dl puuroriisiä
7,5 maitoa
1 tl suolaa
1 kananmuna

Piirakkataikina:
1,5 dl vettä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
40 g voita
2 rkl vettä

Munavoi
150g margariinia tai voita
2 kpl keitettyä kanan munaa.




1. Aloita keittämällä riisipuuro. Luonnollisesti karjalanpiirakat syntyvät riisipuuron jämistä, mutta meillä ei ainakaan tähän päivään mennessä ole riisipuurosta jäänyt mitään piirakoihin. Helpoiten teet riisin höyrykattilassa. Laita höyrykattilan alaosaan ainakin puoli litraa vettä, joka lämmittää höyryn avulla yläosan. Yläosaan 2,5 dl vettä ja 2 dl puuroriisiä. Anna kiehua 10 minuuttia. 

2. Lisää joukkoon 7,5 dl maitoa ja kiehuta hämmennellen 30 minuutta. 

3. Ota kattila pois liedeltä ja anna puuron hautua vielä 10 minuuttia. Jäähdytä puuro.

4. Kaada kulhoon 1,5 dl kylmää vettä. 

5. Mittaa 3/4 tl suolaa, 3 dl ruisjauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja desimittaan ja sekoita veden joukkoon.Vaivaa sileäksi ja kiinteäksi.

6. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. 

7. Kauli taikinasta noin 0,5 cm paksuinen levy.

8. Painele taikinasta juomalasilla kakkaroita. 

9. Kaulitse tai laita pastakoneen läpi kakkarat ja tee niistä ohuita ja soikeita kuoria.

10. Laita uuni lämpenemään 275'c. Sekoita riisipuuron joukkoon 1 kpl raaka kananmuna. Aseta kuori pöydälle ja laita keskelle 1 rkl täytettä. 

11. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja aloita rypytys. 

12. Aseta piirakat uunipellille. 

13. Paista 15 minuuttia 275'c:ssa. 


15. Sulata 40 g voita 15 sekuntia mikrossa. Lisää joukkoon 2rkl vettä. Voitele pullasudin avulla piirakat. 

16. Lado piirakat vuokaan ja peitä leivinpaperilla ja pyyhkeellä.

17. Pilko 2 kananmunaa munaleikkurilla pieniksi paloiksi. Sekoita kulhossa 150g margariiniin tai voihin.

18. Asettele tarjolle ja nauti :oP





Alkuperäinen resepti:
https://www.martat.fi/reseptit/karjalanpiirakat/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti